Ledare – Vår tids akilleshäl

Befolkningstillväxten avgör jakten och vår världs framtid.

Vi lever i en tid där klimatfrågan utan tvekan är på allas läppar. En tid där klimatavtal och koldioxidutsläpp är vardagsord för vilken lågstadie- elev som helst. Att jordens befolkning via världsomspännande avtal går mot ett allt klimatsmartare leverne är förstås inget annat än ett måste och i allra högsta grad nödvändigt. Men nu är det hög tid att på större allvar också ta tag i demografifrågan. Befolkningstillväxten i delar av Afrika är för att tala klarspråk skrämmande. Det är inte bara det största hotet mot kontinentens vildmarker och djurliv utan också mot mänskligheten och vår miljö. Vi kommer aldrig lösa klimatfrå- gan samtidigt som världens befolkning fortsätter att öka. Och det är Afrika som tagit täten i befolkningsracet.

Jag skriver detta sittande i en jaktcamp i ett av världens mest ödsliga vildmarksområden – Arnhem Land i Australien. Här bor inte ens en promille av landets befolkning, de som bor här är nästan uteslutande aboriginer, och det krävs tillstånd för sådana som jag att ens sätta
min fot i den rödbruna outbackens sand. Här avfolkas vildmarken – på gott och ont – precis som hemma i Sverige. I många länder i södra och centrala Afrika är det däremot precis tvärtom. Med en befolkningstillväxt på närmare 3 procent per år är det inte svårt att konstatera att det är här framtidens största utmaning ligger. Hur bromsar vi denna utveckling?

Vi kommer aldrig lösa klimatfrågan samtidigt som världens befolkning fortsätter att öka.

Världsbanken har under flera år finansierat den svenske biståndsarbetaren och jägaren Mikael Reins projektarbete i Moçambique – ett arbete som syftar till att ge- nom jakten ekonomiskt utveckla lokalsamhällen samtidigt som vilt och fauna gynnas. För honom och hans kolleger är demografiproblematiken själva knäckfrågan. Och Mikael är ingen nyexaminerad världsförbättrare som tillbringat några veckor eller månader i afrikanska byar och vildmarker. Han har levt och verkat i tio afrikanska länder under en stor del av sin 40 år långa yrkeskarriär. När personer med gedigen erfarenhet talar är det läge att lyssna. Noga. Så lova mig att göra just det. För i detta nummer kan ni läsa en lång intervju med Mikael Rein som berättar om sitt viktiga arbete. Ett arbete som till syvende och sist handlar om betydligt mer än bara jakt, vilt och vildmarkernas bevarande. Det handlar om framtiden för världen som vi känner den.

Pontus Hammarlund, chefredaktör